Banka Hesaplarımız

Yolların Kesiştiği Nokta; Engelsiz Moda

10.08.2014
Yolların Kesiştiği Nokta; Engelsiz Moda

BEDD & Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Tasarım Bölümü’nün düzenlediği “Engelsiz Moda” konulu etkinlik, İbrahim Üzümcü Binası’nda gerçekleştirildi.

Etkinlik kapsamında düzenlenen panele, Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokul Müdürü Mustafa Öksüz, Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği Genel Başkanı Kemal Demirel, Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği Hukuk Müşaviri Av. Ünal Atilla, Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Psikolog Esra Savaşan ve Moda Tasarımcısı Gülin Özen katıldı.

Etkinlik, Tasarım Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nuriye İşgören’in açılış konuşmasıyla başladı. Nuriye İşgören, Tasarım Bölümü olarak sivil toplum kuruluşlarıyla çalışmalar yapmayı ilke edindiklerini belirtti. İşgören, yapılan etkinliği Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği ile birlikte yürüttüklerini ve amaçlarının bedensel engelli vatandaşların yaşadıkları güçlüklere dikkat çekmek olduklarını dile getirdi. İşgören, bölüm öğrencilileriyle birlikte bir anket hazırladıklarını ve bu anketi Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği üyelerine uyguladıklarını söyledi. İşgören, anketin amacını “Onların giyim ve tasarım konusundaki görüşlerinden yola çıkarak tasarlayacağımız koleksiyonun ana hatlarını çıkarmaktı” şeklinde açıkladı. İşgören, konuşmasını etkinlikte desteklerini esirgemeyen firmalara, projenin fikir annesi ve Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği üyesi olan Özlem Eylem Balcı’ya teşekkür ederek sonlandırdı.

Engellilerle sadece İstanbul’da yaşamıyor

Yrd. Doç. Dr. Nuriye İşgören’in konuşması ardından panel başladı. Panelin başkanlığını Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü, Prof. Dr. Mustafa Öksüz yaptı.  Öksüz, “Engellilerin yaşam içerisinde varlıklarını kabul etmek. Onlara uygun düzenlemeleri yapmak her ne kadar hükümetin ve yerel yönetimlerin işi olsa da biz vatandaşlara da çok görevler düşüyor” dedi. Öksüz bunu yanında engelli vatandaşların sadece İstanbul’da yaşamadığını belirtti ve yapılan çalışmaların Anadolu’da da yaygınlaşması gerektiğini vurgulayarak konuşmasını sonlandırdı.

“Hepiniz engelli olabilirisiniz”

Prof. Dr. Mustafa Öksüz’ün ardından panelistlerden Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği Genel Başkanı Kemal Demirel söz aldı. Demirel,  54 yaşında olduğunu söyleyip, 10 yaşında yanlış bir ameliyat sonucu felç kaldığını kaydetti ve sözlerine “11 yıl hastanede yattım. Sadece bir daktilo edindim ve birçok şey yazmaya başladım. Ardından o yazılar yayınlanmaya başladı. İnşaları örgütlemeye başladım. Bugün bu noktadayız” şeklinde devam etti. Demirel sözlerini bugün sağlıklı olan bireyin yarın engelli adayı olduğunu hatırlattı ve konuşmasını “Hiç kimse baki değil. Aklınızı başınıza alın, unutmayın hepiniz engelli olabilirisiniz” şeklinde bitirdi.

Yetersizlik sadece bedende olmaz

Panelistlerden, Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Psikolog Esra Savaşan Kemal Demirel’in konuşmasının ardından engelli psikolojisi üzerine konuşmama yaptı. Savaşan yetersizlik kavramına değinerek, yetersizliğin sadece bedende olmadığını duygularda da çok büyük yetersizliklerin olduğunu belirtti. Tüm insanların birbirinden farklı olduklarına dikkat çeken Savaşan “Hepimiz birbirimizden farklıyız, bu farklılıklarla yaşamayı öğrenmeli ve farklılıklarımızı kabul etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Siz bize gelmediniz biz size geldik

Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği Hukuk Müşaviri Av. Ünal Atilla, konuşmasına sivil toplum kuruluşlarının öneminden ve onlara olan katılımın azlığından bahsederek başladı. Atilla sözlerine “Kanunu, yasayı bir tarafa bırakalım üniversite gençliğinin sivil toplum kuruluşlarından uzak olması sıkıntılı bir durum”  şeklinde devam etti. Düzenlenen etkinlik için Tasarım Bölümü’ne teşekkürlerini dile getiren Ünal Atilla, “Siz bize gelmediniz biz size geldik” ifadelerini kullandı.

Panelin ardından Teknik Bilimler Yüksekokulu Tasarım bölümünden Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği’ne plaket takdim edildi. Etkinlik, “Engelsiz Moda” temalı defileyle son buldu.

Bir Düğün Hikayesi

Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneğinin sosyal dayanışmayı sağlamak ve farkındalık yaratmak üzere Marmara Üni. Teknik Bilimler Tasarım Meslek Yüksek Okulu işbirliği ile öğrenciler ve engelli bireyler 5 Mart 2014 - Çarşamba Günü, “Yolların Kesiştiği Nokta; Engelsiz Moda” proje kapsamında düzenlenen panel ve defilede buluştular.

Defile öncesi gerçekleşen panelde; Engelli Hakları, Engelli Psikolojisi ve Engelli Eğitimi konuları ele alınarak, Engellilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekildi, izleyicilere engellilerin yaşamlarını kolaylaştırıcı görüş ve öneriler de aktarıldı.

Defile de ise profesyonel mankenler, öğrencilerden oluşan amatör tasarımcılar BEDD engelli üyelerinin katkıları ile hazırlanan kıyafetler sergilendi. Defilede özel olarak tasarlanan gelinlik ile tekerlekli sandalye konumunda olan BEDD üyesi Nilgün Bilgücü; gelinlik ile sahneye çıkmasıyla salonda duygulu anlar yaşandı. Eşi Vedat Bilgücü ve Nilgün Bilgücü için özel düzenlenen kareografi ile sahne de tüm davetlileri büyülediler.

Bu organizasyonda en önemlisi nikah kıydıkları dönemde maddi yetersizlik nedeniyle gelinlik diktirememesi; gelinliği olmadan nikahın kıyılmış olması ve düğün yemeği gerçekleştiremediklerini paylaşmalarıydı...

Gelinliği ile direkt evine gitmesi olmazdı; bu nedenle BEDD’in çok değerli bağışçılarından ve sponsorlarından olan Foça Balık Restaurant’ın sahibi Burçin Onay Hanım, Çiftimizin yaşadığı yoğun duygular nedeniyle Düğün yemeği için Bilgücü çiftini İdealtepe Foça Balık’a davet ederek, bu günün anlam ve önemine destek oldu. İdealtepe Foça Balık Restaurant görevlileri Bilgücü çiftine özel ilgileri ve nezaketleriyle, mutlu anlar yaşattılar.

Hızlı Bağış

Gelin, engelleri birlikte kaldıralım.